Det här är kläder funna i ett ödetorp ett par mil öster om Strömstad. En svampplockare råkade hösten 1985 passera det då mycket förfallna torpet till vilket ingen väg ledde fram. Där fanns dock brev som tydde på Amerikakontakter.

De lappade plaggen omhändertogs och skänktes till museet.

För oss minner kläderna om ett annat Sverige som funnits in i vår egen tid med en fattigdom och återanvändning som är i det närmaste obegriplig.

I Textilens samlingar finns förutom sömnadsarbeten både arbetsplagg och finkläder från tiden 1860 - 1950.

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Föredrag

Vi har flera permanenta utställningar hos oss. Vi visar vår samling av keramik från Syco. En stor samling bruks- och fiskeföremål finns också att se. Kontakta oss om du vill ha en guidad visning.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Guideuppdrag

Vi hjälper gärna till i den mån vi kan med föredrag av olika slag. För guideuppdrag av exempelvis Stadshuset eller Strömstads centrum hänvisar vi till Infocenter för vidare information.