I museets utställningar kan man ofta se en liten del av våra samlingar men merparten, ca 7000 föremål, förvaras i magasin. Föreningen startade 1869 som en naturhistorisk förening och första årets ackvisitionskatalog upptog främst fågel- och fiskarter.

Allmogeföremål kom dock snabbt att dominera stort i museets samlingar och gör så fortfarande även om stadsbränderna 1876 och 1920 hårt decimerat föreningens äldsta föremålsbestånd. 

Idag särskiljer vi åtta huvudgrupper inom samlingarna:

  • Allmogeredskap inom fiske, jordbruk och vävning
  • Husgeråd
  • Textilier
  • Arkivalier
  • Fotografier
  • Mynt
  • Klockor
  • Syco-keramik 
  • Varia

Enskilda besökare och mindre grupper är välkomna att se våra magasin men bör i så fall beställa tid i förväg.

Strömstads Museum har en fin samling med porslin och föremål från Syco. Krukan som andas, prydnadsföremål och brukskeramik tillverkades på Syco Keramik i Strömstad 1945-1969. Varje år anordnas sommartid en Sycodag med öppet hus på museet. Hit kan man komma och få veta mer om sina sycoföremål och få dem värderade. Håll utkik efter annonsering i lokala tidningar och annonsblad för vilket datum Sycodagen anordnas. Företaget Syco Keramik 1945-1961 och Nya Syco 1961-1969 låg i Cannings magasin på Torskholmen i Strömstad. Företaget startades 1945 av Arnold Wiig. "Krukan som andas" blev företagets signum och från början tillverkades bara den i olika modeller och storlekar. 1949 började man tillverka även prydnadsföremål och brukskeramik, samt en del leksaker i plåt. 1961 går Syco i konkurs, konkursboet köps då upp av Åke Jaking f. Johansson som drev verksamheten vidare under namnet Nya Syco. Fabriken hade under Åke Jakings ledning cirka 1000 olika modeller i sitt produktprogram och sålde en stor del av det de producerade på export, bland annat till Tyskland och England. Strömstads kommun som ägde fabriken och företaget Original Odhner ville köpa marken där Syco låg. Sycos lokaler hade blivit för små för att företaget skulle kunna expandera och Åke Jaking börjar att bygga en ny fabrik. Planerna är stora, men marken vid den nya fabriken måste pålas mycket mer än beräknat och kostnaderna stiger och fabriksbygget försenas. Under tiden står även produktionen still och Jaking försöker lösa problemen, trots att han är sjuklig. Till slut går det inge längre och han måste permittera personalen. Kunderna får inte sina beställningar och företagets likviditet försvinner. Den 1 januari 1968 säljer Åke Jaking fabriken till Åke Orrvik från Närke. Orrvik klarar däremot inte av att komma upp med pengarna och Jaking begär Nya Syco i konkurs 1969. Allt säljs sedan på auktion.

Läs mer...

Det här är Emilie Flygare-Carléns bläckhorn. Ett av dem i varje fall, det vet vi med säkerhet eftersom författarinnan 1890 testamenterade det till Strömstads Museum. Flygare-Carléns testamentariska gåva innefattade bl a också ett guldarmband, sonen Edvards doktorsring och alla hennes till tyska översatta verk.

Läs mer...

Det här är kläder funna i ett ödetorp ett par mil öster om Strömstad. En svampplockare råkade hösten 1985 passera det då mycket förfallna torpet till vilket ingen väg ledde fram. Där fanns dock brev som tydde på Amerikakontakter.

Läs mer...


Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Föredrag

Vi har flera permanenta utställningar hos oss. Vi visar vår samling av keramik från Syco. En stor samling bruks- och fiskeföremål finns också att se. Kontakta oss om du vill ha en guidad visning.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Guideuppdrag

Vi hjälper gärna till i den mån vi kan med föredrag av olika slag. För guideuppdrag av exempelvis Stadshuset eller Strömstads centrum hänvisar vi till Infocenter för vidare information.