Kosters hembygdsförening äger det gamla Sillsalteriet Sibirien. Sommartid fungerar lokalen som en utställningslokal som är öppen dagligen.

Kosters Hembygdsförening bildades 1981 och ingår i Bohusläns hembygdsförbund. På Hamnholmen utanför Ekenäs på Sydkoster fanns ett litet sillsalteri. Det brann ner och ägarna, bröderna Sylvander från Strömstad, beslöt att bygga ett nytt större salteri vintern 1889-1890. I byggnaden, som nu flyttats till Kostersundet på Långegärde, finns fasta utställningar av fiskeföremål och interiörer från hemmen på öarna så som det kunde se ut förr i tiden.

Sibirien är idag en kulturminnesskyddad byggnad som används till hembygdsmuseum, hemslöjdsbutik och skaldjursrestaurang. Sommartid håller hembygdsföreningen öppet dagligen. En fotoutställning, som årligen växlas, finns här. Även en temautställning kan du se närmare på. Många gamla foton finns i hembygdsföreningens ägo.

I maj månad varje år arrangerar föreningen en gökotta

Kontaktperson
Kosters Hembygdsförening:

Göran Larsson, telefon 0526-203 40, mobiltelefon 070-670 40 86, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hemsida: Kosters Hembygdsförening

 

  • sibirien
  • sibirien1
  • sibirien2
  • sibirien3
Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Föredrag

Vi har flera permanenta utställningar hos oss. Vi visar vår samling av keramik från Syco. En stor samling bruks- och fiskeföremål finns också att se. Kontakta oss om du vill ha en guidad visning.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Guideuppdrag

Vi hjälper gärna till i den mån vi kan med föredrag av olika slag. För guideuppdrag av exempelvis Stadshuset eller Strömstads centrum hänvisar vi till Infocenter för vidare information.