Hogdals hembygdsförening bildades 1956. I skolmuseet kan du se hur det såg ut i skolan förr i tiden. Skolbänkar, kateder, böcker och verktyg finns att titta närmare på.

Hogdals hembygdsförening fick 1990 köpa den gamla skolan från Vette kommun, som nu mer är Strömstads kommun. Skolan byggdes 1875 och här kan du se hur det såg ut förr i skolorna. Hembygdsföreningen håller skolan öppen på somrarna, lördagar i juli månad. Du kan även höra av dig till hembygdsföreningen om du skulle vilja komma på besök under någon annan tid på året. Skolklasser och andra sällskap hälsas välkomna året om vid förfrågan.

Förutom skolmuseet finns även i hembygdsföreningens ägo mycket annat som samlats in genom åren. Saker och bruksföremål från området runtomkring Hogdal finns i samlingarna Bland annat kan du titta närmare på böcker, möbler, verktyg, allmoge och bruksföremål från bygden.

Intill skolbyggnaden finns ett annex med samlade saker från stenhuggeri och en särskild utställning med föremål från skogsarbete. Ett äldre kök med inventarier och en lokal med bruksföremål från lantbruket finns också. En vagnbod med en jigg och allehanda jordbruksredskap finner du också här.

Annars är båt- och fiskeredskap något som finns i samlingarna. Du hittar här en äkta Bohuseka.

Hembygdsföreningen jobbar nu med en bok om Hogdal med gamla bilder och information om området.

Hogdals Hembygdsförening
Kontaktpersoner:

Per-Arne och Ina Hellman, telefon 0526-331 43
Jan och Ingalill Johansson, telefon 0526-330 53
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Besök oss

Välkommen till oss på Södra Hamngatan. Strömstads Museum ligger intill Strömsån i det gamla kvarnmagasinet som uppfördes på 1880-talet. Vi har öppet året runt.

Föredrag

Vi har flera permanenta utställningar hos oss. Vi visar vår samling av keramik från Syco. En stor samling bruks- och fiskeföremål finns också att se. Kontakta oss om du vill ha en guidad visning.

Strömstads historia

Strömstads museums arkiv och samlingar är en rik skatt av historia av olika slag. Allt från gamla fiskeredskap och bruksföremål till keramik från Syco, böcker, tidningar och foton finns hos oss. 

Guideuppdrag

Vi hjälper gärna till i den mån vi kan med föredrag av olika slag. För guideuppdrag av exempelvis Stadshuset eller Strömstads centrum hänvisar vi till Infocenter för vidare information.