Tjärnö hembygdsförening bildades 1992 för att dokumentera bygden, dess människor och kultur. Föreningen äger två hus som har rustats upp.

I byggnaderna finns en skolsal från förra sekelskiftet och ett gammalt kök från början av 1900-talet, dessutom en samling av fiskaren Nils Leonard Nilsens dag- och visböcker.

Tjärnö hembygdsförening arrangerar föreläsningar, Hembygdens dag samt ger ut skrifter. Under juli månad pågår försäljning av loppissaker och hemslöjd.

Ordförande är Karl-Axel Åkesson. Telefon 0526-25030.