Vi värnar om vårt kulturarv genom att samla in fakta, bilder, berättelser och föremål.

I Fiskemuseéts Märtas sjöbod i hamnen på långesand finns bland annat fiskedon och fotografier utställda. Varje sommar firas hembygdens dag med olika arrangemang och under vinterhalvåret erbjuds olika föredrag i magasinet Kosterhavets Entré, de så kallade söndagscafeérna.

Föreningen har tagit fram en karta med ortsnamn, en historisk plansch, en broschyr med olika vandringsmål samt ett antal vykort. Försäljningen sker i affären på långesand, på museét och under vinterns söndagscafeér.

Vill du ha mera information om våra olika aktiviteter, öppettider för museét eller bli medlem? Kontakta Barbro Ottosson, telefon 070-2560776, eller Sven Eriksson, telefon 070-5873865.

Samtliga foton från Rossö: Eva Marie Barton-Olsson.

Program 2018

Rossö hembygdsförening hälsar alla välkomna till våra aktiviteter 2018!

Först och främst vill vi tacka alla som bidrog till att hjälpa Rossö Handelsbod efter stölden förra sommaren. Rossö Samhällsförening, Rossö hembygdsförening och Charlotta Huldts konsert samlade ihop ca 95.000 kr, ungefär hälften av förlusten. Vår handelsman Nurettin Kuranli ”Nuri”ber oss framföra sitt mycket stora tack. Vi önskar honom lycka till!

Söndagen d. 25:e februari kl 12 – 15 står Rossö hbf för kaffeserveringen i Entré Rossö och bjuder på föredrag om vikingaseglatsen till Amerika 2016 med draken ”Harald Hårfagre”. Dag Jonasson från Rossö var själv med och berättar om och visar bilder från resan. Kl. 13 börjar Dag.

Kallelse endast på detta vis till årsmöte söndagen d. 22:e april kl 13 i Entré Rossö.

Årsmötesförhandlingarna kommer bl. a. att behandla styrelsens förslag om ändring av stadgarna ang. antalet ord. styrelsemedlemmar ( från 5 till 3) samt av valbarhet till styrelsen till att gälla alla oberoende av var man är skriven.

Motioner skall vara styrelsen tillhanda 3 veckor före årsmötet. Adress: Rossö hbf c/o Barbro Ottosson, Vikarnev. 10,Rossö, 452 95 Strömstad eller epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Efter mötet berättar Bodil Tingsby om sin dokumentärfilm om Emelie Flygare-Carlén, delvis inspelad här på Rossö i juni 2017. Emelie föddes 1807 i Strömstad och på 1800-talet var hon en av de mest lästa författarna och översatt till många språk. Vi minns TV-serien Ett köpmanshus i skärgården (1973), baserad på hennes roman med samma namn från 1869.

Hembygdens dag firas söndagen d. 24:e juni. Innehåll meddelas i början av juni.

Fiskemuséet Märtas sjöbod : öppettider presenteras i början av juni.

Måndagen d. 30:e juli kl 15 föreläser Nils Modig om båtmanstorp i Bohuslän, varav ett fanns här på ön. Lokal: Rossö skolas matsal. Därefter kort promenad till Berget/Rönningarna, där torpet låg.

Våra aktiviteter publiceras på www.rossonu.nu eller på www.stromstadsmuseum.com/foreningar, i affären och på anslagstavlan på Långesand.

Årsavgiften för medlemskap är 100 kr/pers, vilken kan betalas via plusgiro 36 69 45-4 eller via IBAN: SE 34 9500 0099 6034 0366 9454 BIC:NDEASESS

Var vänlig skriv avsändare med mantalsskrivningsadress eller epostadress.

Välkomna!/Styrelsen

• 2014 02 13_0856