Ett väldigt uppskattat midsommarfirande, visaftnar och auktioner anordnas av Lommeland-Näsinge hembygdsförening. Men föreningen är så mycket mer än så.

Lommeland-Näsinge hembygdsförening bildades redan på 50-talet men låg sedan i träda i många år. I början av 80-talet tog aktiviteterna i föreningen riktig fart igen.

Lommeland-Näsinge hembygdsförening äger mark och en gammal ladugård som nu är ett hembygdsmuseum.

Den största årliga händelsen som hembygdsföreningen håller i trådarna i är midsommarfirandet på Lommelanda kulle.

I mitten av juli arrangeras en visafton och traditionellt är första veckan i augusti vikt för en auktion och loppis. I augusti brukar vi arrangera en traktordag.

Lommelanda kulle
Centralt i en liten typisk bohuslänsk dalgång ligger Lommelands bykulle. Där har både bytomt och en medeltida kyrka legat. Kring gårdarna vid Övre Lommeland ligger ett kuperat, varierat och väl hävdat odlingslandskap med inslag av betes- och hagmarker utmed bergssidorna. Centralt i åkermarken reser sig en berg- och moränkulle. I detta höjdläge, väl synlig i den omgivande dalgången, låg en gång Lommelands gamla kyrka. Man vet ännu inte exakt när den gamla stenkyrkan byggdes, men den är omnämnd 1218, i samband med begravningen av två bröder från Lommelands gård. De hade stupat i Baglerupproret mot kung Håkon Håkonsson, en av medeltidens alla interna stridigheter inom de nordiska rikena. Det är inte alls otroligt att kyrkan liksom många andra bohuslänska sockenkyrkor uppfördes någon gång under 1100-talet. Det är inte känt om den hade en föregångare i form av en träkyrka. Kyrkan revs 1864, och ersattes av den då nya kyrkan i Näsinge. Lommeland fick åter en egen sockenkyrka 1929-32, någon kilometer längre norrut. Klockstapeln på Lommelands gamla begravningsplats byggdes 1868.