Kosters hembygdsförening äger det gamla Sillsalteriet Sibirien. Sommartid fungerar lokalen som en utställningslokal som är öppen dagligen.

Kosters Hembygdsförening bildades 1981 och ingår i Bohusläns hembygdsförbund. På Hamnholmen utanför Ekenäs på Sydkoster fanns ett litet sillsalteri. Det brann ner och ägarna, bröderna Sylvander från Strömstad, beslöt att bygga ett nytt större salteri vintern 1889-1890. I byggnaden, som nu flyttats till Kostersundet på Långegärde, finns fasta utställningar av fiskeföremål och interiörer från hemmen på öarna så som det kunde se ut förr i tiden.

Sibirien är idag en kulturminnesskyddad byggnad som används till hembygdsmuseum, hemslöjdsbutik och skaldjursrestaurang. Sommartid håller hembygdsföreningen öppet dagligen. En fotoutställning, som årligen växlas, finns här. Även en temautställning kan du se närmare på. Många gamla foton finns i hembygdsföreningens ägo.

I maj månad varje år arrangerar föreningen en gökotta

Kosters Hembygdsförening:

Hemsida: Kosters Hembygdsförening